SİTE İÇİ ARAMA
SGK denetim elemanlarınca istenilen işyeri defter ve belgelerinin ibraz edilmemesi nedeniyle uygulanacak müeyyide nedir?

SGK Denetim Elemanlarının İstediği İş Yeri Defter ve Belgelerinin İbraz Edilmemesi Durumunda Uygulanacak Müeyyide

Sirküler No: 41

Mahmut Akman, İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı

Tarih: 18 Kasım 2019

5510 sayılı Kanunun 86. maddesi gereği işverenler, iş yeri defter, kayıt ve belgelerini ilgili yılı izleyen yılların başından itibaren 10 yıl boyunca saklamak zorundadır. Kamu idareleri ise bu belgeleri 30 yıl süreyle korumalıdır. Ayrıca, tasfiye ve iflas süreçlerinde görevli memurlar da bu belgeleri en iyi şekilde muhafaza etmelidir. SGK'nın denetim ve kontrol işleviyle görevli memurları (Müfettiş/Sosyal Güvenlik Denetmeni), bu belgelerin ibrazını 15 gün içinde talep edebilir.

Kanunun 102. maddesine göre, yukarıda belirtilen yükümlülükler, SGK tarafından yapılan yazılı ihtara rağmen 15 gün içerisinde mücbir bir sebep olmaksızın yerine getirilmezse belirli idari para cezaları uygulanmaktadır:

  • Bilançoya göre defter tutma yükümlülüğü bulunanlar için aylık asgari ücretin 12 katı,
  • Diğer defterleri tutma yükümlülüğü olanlar için aylık asgari ücretin 6 katı,
  • Defter tutma zorunluluğu bulunmayanlar için aylık asgari ücretin 3 katı tutarında idari para cezası uygulanabilir.

Kamu idareleri açısından ise, defter tutma yükümlülüğü olmayanlara uygulanacak idari para cezasının asgari ücretin 3 katı düzeyinde olması gerektiği düşünülmektedir.

Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi almak ve güncel yasal düzenlemeleri takip etmek için sosyal güvenlik danışmanlarıyla iletişimde kalmanız son derece önemlidir.