İşyerlerinde ücretsiz izin uygulaması
İşyerlerinde Ücretsiz İzin Uygulaması
Sirküler No: 54
Mahmut Akman
İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı
9 Aralık 2019
4857 sayılı İş Kanunu’nun 56 ila 74’üncü maddeleri çerçevesinde, işveren tarafından yıl içerisinde verilen ücretli ve ücretsiz izinler ile dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.
Yol Ücretsiz İzni:
Yıllık ücretli izinlerini işyerinin bulunduğu yerden farklı bir bölgede geçirecek çalışanlar, talepte bulunmaları ve bu durumu belgelemeleri koşuluyla, işveren tarafından toplamda 4 güne kadar ücretsiz izin alma hakkına sahiptir.
Doğum Sonrası Ücretsiz İzin:
Kadın çalışanlara, 16 haftalık doğum izninin tamamlanmasının ardından veya çoğul gebelik durumunda 18 haftalık sürenin bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin verilmektedir. Bu süre, yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınmaz.
Sözleşmelerde Belirtilen Ücretsiz İzin:
İşverenler, işçinin izni olmadan ve tek taraflı olarak ücretsiz izin uygulayamaz. İşverence çalışana ücretsiz izne gönderilmesi, iş sözleşmesinin feshedilmesine neden olabileceğinden ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi zorunlu olacaktır. Ücretsiz izinli geçen dönem, yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli olan 1 yıllık çalışma süresi hesabında dikkate alınmaz.
Yargı kararları, işverenin talep ettiği ücretsiz iznin geçerli olmadığını, işveren tarafından işçiye yazılı olarak bildirilmesi gerektiğini ve işçinin kabul etmemesi durumunda ücretsiz iznin geçerli olmayacağı yönündedir.
Duyuru Listesine Üye Olun!
Prozon Sirküler ile sosyal güvenlik ve vergi mevzuatında gerçekleştirilen tüm değişikliklerden haberdar olun.