SİTE İÇİ ARAMA
İşverenin iflas etmesi durumunda ödenmeyen işçi ücretleri nasıl ödenebilir?
### İşveren İflası Durumunda Ödenmeyen İşçi Ücretleri Nasıl Ödenir?

Sirküler No: 65

Mahmut Akman

İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı

24 Aralık 2019

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Ek 1’inci maddesine göre, işverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması, iflas etmesi veya iflasın ertelenmesi gibi durumlarda, işçinin 3 aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında özel bir Ücret Garanti Fonu oluşturulmuştur.

Ödeme Koşulları

Bu ödemelerden faydalanmak için işçinin, işverenin mali zorluğa düşmesinden önceki son 1 yıl içerisinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekmektedir. Ödemeler, prime esas kazanç üst sınırını aşmamak şartıyla, işçinin temel ücreti üzerinden gerçekleştirilecektir.

Başvuru Süreci

Ücret Garanti Fonu Yönetmeliği çerçevesinde, işverenin iflas etmesi halinde, aşağıdaki belgeler ile birlikte işçinin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne veya Hizmet Merkezine başvurması gerekmektedir:

  • Mahkemece verilen iflas kararı ya da İcra ve İflas Kanunu’nun 166’ncı maddesi gereğince iflas kararının ilanını gösterir belge
  • İflas dairesi veya iflas idaresi tarafından onaylanan işçi alacak belgesi

İşçinin başvurusunun ardından, ücret alacakları başvuru tarihini izleyen ayın sonuna kadar ödenecek. Ödeme yapıldıktan sonra, iflas idaresi ve işverenin bağlı bulunduğu vergi dairesine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü/Hizmet Merkezi tarafından yazılı olarak bildirimde bulunulacaktır.

Bu süreç, işveren iflas ettiğinde işçilerin mağduriyetini en aza indirmeyi hedefleyen önemli bir düzenleme sunmaktadır.

İş ve sosyal güvenlik mevzuatındaki bu gelişmelerden haberdar olmak için Prozon Sirküler'e abone olmayı unutmayın!